Filmanmeldelse: Max Manus

den 31. jan. 2009



Da Max Manus kom på kino 19. desember, 2008., gikk kritikerne berserk. 5’ere og 6’ere ble kastet etter filmen. Det norske folk gikk bananas, og nå er det en av Norges mest sette filmer. Med et gjennomsnitt på terningkast 4, var jeg litt nervøs på hvordan dette vil bli. Nå har jeg sett den, og her er min mening!


Historien
Dette er lettest å begynne med. Historien handler om Max Manus, vennene hans og deres kamp for å få stoppet tyskerne som hadde invadert landet deres. Sprengning av arkiver, div. ubåter, og kjærlighetshistorier fulgte. Med Thomas Nordseth-Tiller i front som manusskriver, har både han og regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning fått til en bra historie ut i fra råmaterialet. Det er blitt spennende, actionfullt og alt det en krigsfilm kan bli.

Filmen starter etter at Max har vendt tilbake fra vinterkrigen i Finland, og opplevelsene i krigen har merket han for livet. Når han kommer tilbake i Oslo, lager han en avis sammen med noen andre som ikke vil ha tyskere til å styre over landet deres. Avisen forteller sannheten om krigen, og andre ting, som de andre tyskproduserte avisene ikke forteller. Denne operasjonen blir snart til noe mer, og det er da her historien ligger...


Skuespillere
Skuespillerne i Max Manus er alle norske. Bortsett fra Ken Duken, som spiller Gestapo-sjefen i Norge, og er fast bestemt på å fengsle Max Manus og banden hans. Alle skuespillerne, fra Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch og de andre, spiller like bra. De spiller som de aldri har spilt før, og bare det gjør Max Manus til en god film.



Effekter
Effektene i Max Manus er flotte. Det er tydelig at mye penger har vært brukt for å skape de riktige miljøene, eksplosjonene og at Norge virkelig skal se ut som det gjorde på den tiden. Det eneste som man kan klage over her, er når du ser vraket av Donau. Det ser ikke spesielt ekte ut...


Regi
Regien er strålende! Espen og Joachim beviser nok en gang at de har noe å tilføye norsk film. Før denne har de laget storfilmen Bandidas, med blant annet Salma Hayek og Penélope Cruze. Filmen ble da skrevet av Luc Besson, og er virkelig en morsom film. Uansett, regien er strålende gjort, den er virkelig verdig et besøk i kinosalen på to timer!

Konklusjon
Max Manus har blitt en norsk film det virkelig er verdt å se, som virkelig fengsle! Det er en av Norges beste filmer, og flyten, spenningen, skuespillernes talent og effektene blir utnyttet til fulle for å få den perfekte sammensetningen, og det er virkelig storartet!

Terningkast 5

3 kommentarer:

Anonym sa...

Terningkast 6

Anonym sa...

bra anmeldelse

Anonym sa...

bra anmeldelse, leste den før jeg skre'v en umulig (nesten) filmanmeldelse om max manus, og fikk så mye inspirasjon !

Legg inn en kommentar


_______________________________________________________Galaxy of Geeks© - Some of the rights are reserved.__________________________________________________