Filmanmeldelse: Watchmen

den 7. mars 2009

Watchmen... Ja, hvor skal man begynne... Det er en stor og kompleks historie BAK Watchmen, så jeg får vel begynne med det letteste; Den er basert på en tegneserie skrevet av Alan Moore og regissert av Dave Gibbons. Det er (uten mye diskusjon) verdens beste tegneserie. En kompleks, tung og voksen historie som kunngjør at tegneserier VIRKELIG ikke er for barn. Den demonterer alt man noen gang har fått servert i superheltsjangeren. Den ødelegger alle superhelters rykte. Og den gjør det det bra...


Vi er på 1970-tallet, midt i Vietnam-krigen. Presidenten ber deres nyeste superhelt, Dr. Manhattan, om å dra til Vietnam og kjempe for dem der. De vinner krigen på en uke.

I Watchmen's alternative univers er alt annerledes. Her har maskerte "helter" vært siden 40-tallet. Superman, Batman og Spider-Man tegneseriene eksisterer ikke, for vigilanter er virkelig her. I stedet for Batman har du etterhvert Rorschach, i stedet for Batman, Nite Owl II, isteden for Batgirl eller Supergirl har du Silk Spectre og i steden for Superman har du Jon Osterman aka Dr. Manhattan. Alikevell er dette universets helter totalt ulik alt du har lest eller hørt om superhelter.

Enda litt mer bakgrunnshistorie før vi begynner; på 1960/70-tallet kom den andre, og siste, generasjonen med helter, før vigilanter ble forbudt ved lov i 1977. Disse heltene består av Silk Specter II, Nite Owl II, The Comedian, Ozymondias, Dr. Manhattan og Rorschach. Dette er også heltene våre i filmen. Etter Keene-loven, som gjorde maskerte vigilanter forbudt, kom i 1977, har både Dr. Manhattan og The Comedian begynt å jobbe for staten, Ozymondias aka Adrian Veidt, har lagt opp, og gjort sitt alter ego kjent for hele verden og lever nå rått på pengene han får via action-figurer av Watchmen-gjengen, i tillegg til å være verdens smarteste mann (kanskje utenom Dr. Manhattan?). Alle de andre har lagt opp. Rorschach er den eneste som fortsatt jobber frilans og han har gått fra å være helt til å være kriminell, alt på grunn av en dum lov.

Rorschach er, som sagt, den eneste som jobber frilans. Han gjør det han selv vil, og har blitt redusert til en kriminell skurk i stedet for den helten han egentlig er. Han kan minne, på mange måter, om Marv i Frank Miller's tegneserier om Sin City. Når det er noe han ikke vet, går han og spør noen som han tror vet mer enn ham. Noen ganger blir utfallet brukne ben, armer og fingre. Ganske ofte, faktisk... Rorschach er vel egentlig den mest sprø i Watchmen... Han er ekstrem, han er gal og han går aldri vekk fra sin kodeks. "De slemme må betale, uansett hva de mener med handlingen deres". Han er vel også den eneste som ikke blir "omdannet" på slutten. Rorschach er min favorittkarakter i Watchmen, og hans virkelige navn er Walter Kovacs...!



Nite Owl II aka Dan Dreiberg, har tatt over arbeidet fra den originale Nite Owl, Hollis Mason. Han er gjengens teknologiske vidunder, med fartøyet Archie aka Arkimedes som sitt hovedverk. Han er Watchmen's Batman, bare at han er en ugle i stedet for en flaggermus. Hvorfor? Næh, ugler er intelligente dyr. Derfor. Nei, han har ingen tragisk hendelse i barndommen med ugler, men, som han sier i filmen når Silk Spectre spør hvorfor de gjorde det; "'Because no one else did".'' Noe som bringer oss til Silc Spectre II aka Laurie Juspeczyk.

Laurie er Watchmen's fine dame. Hun er kjæresten til Dr. Manhattan, men går etterhvert over til Dan Dreiberg (Nite Owl II), ettersom Dr. Manhattan fjerner seg mer og mer fra både virkeligheten og menneskene i den. Jaaa, og det var vel egentlig alt...

Dr. Manhattan aka Jon Osterman er Watchmen's supermann. Men i motsetning til den Supermannen du allerede kjenner, ser denne mannen sin egen fortid og fremtid, og han ser alt universet er bygget opp av. Dessverre, så får dette ham til å distansere seg selv fra menneskeheten og alle personene på den. Han ser den store sammenhengen som andre sliter med å se, men i motsetning til det VI ville gjort med det, nemlig brukt det til vår fordel, hjelper dette ham bare til å lure på hvorfor. Han er kanskje verdens smarteste og mest filosofiske person i universet til Watchmen. Og garantert en av de beste personene noensinne skapt i en tegneserie noensinne. Kan sammenlignes som en blanding av Superman og Sylar's rase, The Vulcans, hvis jeg husker riktig...

Så har vi vår kjære Ozymondias, som når Keene-loven kom i 1977 gjorde sin identitet kjent for hele verden, og bygde et imperium ut av det. Han er, kanskje med unntak av Dr. Manhattan, verdens smarteste mann, og i filmen jobber han med Dr. Manhattan for å finne en måte å bruke Manhattan's krefter på slik at alle i verden får gratis energi. En god fyr, med andre ord...

Og så til The Comidian, og plotet. The Comidian er den eneste som var med i begge generasjonene av maskerte helter. Han var også med i Vietnam-krigen sammen med Dr. Manhattan. Det er også ham hele historien starter med... Mordet hans... Rorschach begynner å etterforske, med teorien at noen er ute etter å drepe de pensjonerte maskerte heltene. Det viser seg å være en mye mer kompleks og innviklet løsning på problemet, men det skal du få lov og oppleve selv!

Watchmen filmen varer i 2 timer og 43 minutter. Det er med andre ord en laang film! Men ikke bli redd! Denne filmen banker The Dark Knight lAAngt ned i støvlene, og er langt mer intellektuell, kompleks og filosofisk. Den originale tegneserien skrevet av Alan Moore og tegnet av Dave Gibbons, er genialt overført til film. Det er rett og slett som å se tegneserien med bevegelse. Takk Gud for at Zack Snyder klarte å dra denne ut av produksjonshelvete som så mange filmer blir fanget i! Det eneste som kan bli bedre nå, er hvis noen lager en Preacher TV-serie også!

Snyder tar Watchmen på kornet - kostymene, regien, sangene og universet er flott overført til en spillefilm på nærmere 3 timer. Dette er virkelig slik en Watchmen-film bør være, helt komplett overført. Når rulleteksten kommer føles ingenting for langt eller for kort. Alt bare passer. Filmen er komplett, den er hel og tegneserien som mange har kalt ufilmbar har blitt filmet. Den er perfekt på alle måter, fra begynnelse til slutt og med et genialt soundtrack har den fått stemningen i Watchmen-universet, karakterene, bakgrunnshistorie, plottet, musikken, scenene med Nixon og til sist, slutten som blåser fillene av deg når du får vite om den komplekse meningen bak mordet på The Comedian, alt bare passer! Selv om slutten på filmen er annerledes enn den i tegneserien merker du ikke mye til dette, fordi utfallet er det samme. Karakterene gjør det de er ment til å gjøre, det er bare måten det skjer på som er endret. Og ved å endre slutten på den måten de har gjort, slipper de å fortelle om forfatterne som har forsvunnet, den mystiske øya osv. Dermed sparer de kanskje en time bare på det.

Watchmen er tidenes beste tegneserie. Dette er ganske udiskutabelt. Men om det er tidenes beste film? Tja... Det er i hvert fall tidenes beste superheltfilm. Det er det liten tvil om. Og når 3-og-en-halv-times kuttet av den kommer på DVD, med tegneserien-inne-i-tegneserien Tales of the Black Freighter, i tillegg til mockumentaren Under the Hood blir det nok liten tvil om at Watchmen er min favorittfilm. Dette er tidenes superheltfilm... Og slik forblir det.


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar


_______________________________________________________Galaxy of Geeks© - Some of the rights are reserved.__________________________________________________