Spillanmeldelse: Scene It?: Lights, Camera, Action

den 16. sep. 2008


SCENE IT: LIGHTS, CAMERA, ACTION
Det amerikanske spillselskapet ScreenLife, som tidligere har laget DVD-brettspill om bl.a. filmer, TV, Sport, Nickelodeon, musikk, James Bond, Harry Potter, Disney, Warner Bros. med mer, har nå virkelig slått igjennom med den første Buzz-kloningen til Xbox, nemlig Scene It: Lights, Camera, Action. Det er imidlertid ganske mange forskjeller fra Buzz-spillene, og ikke alle de er til det bedre.

Kontroller
For det første er det kontrollene, ved navn Big Button Pad. De ligger endelig godt i hånden, og får deg til å føle deg rimelig selvsikker når du kjører i gang spillet med noen venner. Endelig er de trådløse(fjooh!) men selvfølgelig ikke uten dilldall. For å få kontrollene til å virke, må du plugge inn en mottaker i USB-porten på Xboxen din. Denne mottakeren oppfatter de fleste signaler, med mindre du ikke er så veldig langt fra (lenger enn en meter er sjansespill), og peker sånn noenlunde i mottakerens retning. Bortsett fra litt veiving og dilldall med ledninger, er kontrollene ganske perfekte, og det skulle ikke være noe problem å venne seg til de nye kontrollene, selv hvis du er vant til Buzz. De har fire fargeknapper, (grønn, rød, blå og gul) og en stor knapp øverst som du kanskje kjenner som ”ringeknappen”. Litt av problemet til spillet er at denne ikke brukes ofte nok, noe vi skal komme tilbake til senere. Men alt er ikke bare bra med disse såkalte Big Button Pad. Den karakteristiske Xbox-knappen har blitt plassert helt nederst på kontrollen, i et lite felt som går nedover. Der ligger også start- og back-knappene. Problemet er at de er ganske lette å komme borti, ettersom håndleddet og den nedre håndflaten din blir holdt over disse knappene. Dette fører til unødvendige småpauser i spillet, og siden mange av spørsmålene går på tid, det vil si, jo fortere du svarer, jo mer poeng får du, kan dette bli litt småirriterende.
Spørsmålene
En av de virkelig store forskjellene fra Buzz, er at i Scene It er det bare filmspørsmål. Til gjengjeld har du filmer fra 50-tallet og opp til i dag, alt fra A Streetcar Named Desire og A Clockwork Orange til Rottatouille og Frihetens Regn. Den har også 1.800 forskjellige spørsmål, som blir lagret på Xboxen din etter hvert som de dukker opp, noe som fører til at du nesten aldri får de samme spørsmålene flere ganger. Spillet har også mange flere kategorier enn Buzz-spillene. Her har du alt fra ”gjett karakteren”, filmplakater som bygger seg opp, barnetegninger av kjente filmscener og high school bilder av skuespillere, til filmklipp og diverse andre ”gjett filmen” ved hjelp av slagord, rulletekst, sanger, lydklipp, anagram, ting som har forsvunnet, bilder som bygger seg opp og masse andre oppgavetyper. Det er virkelig flott at de har fått så mange forskjellig typer oppgaver, men det negative er at i hver runde får du ALLTID et filmklipp og en haug med spørsmål til det tilhørende klippet. Til gjengjeld har du 100 slags spørsmål til klippet, alt fra Hvor mange lamper var i denne scenen, til Hvilken skuespiller står i bakgrunnen og snakker i telefonen. I tillegg til dette, har nesten hver eneste bildeoppgave to sider; Hvilken film og Hvilken skuespiller. Dette bidrar mye til at oppgavene er varierte og gode, men forskjellen er nok oppgavemodusene. I Buzz har du forskjellige modus, som ”Send bomben videre” og ”Poengtyv”, mens i Scene It har du bare poeng. Dette er litt synd, men samtidig litt bra. Allikevel synes jeg at de burde hatt med et valg, sånn at du kunne valgt om du ville spille med eller uten modus. Da hadde spillet vært vesentlig morsommere å spille, men samtidig kunne du spilt med eldre mennesker, som ikke skjønner så mye raskt og må ha litt gjennomgang.
Tilgjengelighet
Dette bringer meg over til det neste punktet: tilgjengilighet. For selv om alle kan noe om film, så er det ikke sikkert alle kan engelsk. Og SceneIt er (selvfølgelig) bare på engelsk! Dette er veldig synd, fordi det er en hel haug med spørsmål og oppgaver barn kunne svart på. Samtidig er det litt bra, for spillet har 16-årsgrense, grunnet de mange filmklippene som vises. Dermed gjør ScreenLife og Microsoft det mulig at bare spillerne som forstår godt engelsk skjønner spillet (og spørsmålene) ordentlig. Samtidig ødelegger de litt for seg selv, for det er (ærlig talt) ikke mange ”skumle” filmklipp her, så hvis de hadde lagt inn noen språk, så kunne spillet fått et mye bredere publikum, og dermed vært morsommere å spille med småsøsken.
”Stemmen”
Noe av det dårligste med spillet er stemmen som forklarer deg spørsmålene. Han er morsom de første gangene du spiller, men etter hvert blir han bare kjedelig og masete. Noe av grunnen er nok at han ikke har så mye å si, og replikkene hans kommer ofte om igjen etter den tredje runden. Men han er ikke bare dårlig! Noen av replikkene hans innebærer dissing av spillerne, noe han virkelig er god til! I hvert fall de første gangene… For etter hvert som du spiller mer og mer, blir det kanskje litt kjedelig å ha en stemme som leverer ut akkurat de samme hånlige replikkene gang på gang.
Konklusjon
SceneIt: Lights, Camera, Action er best sammen med venner, gjerne på fest, og passer best fra 13 til 100 år. Det ligger helt på toppen av spørrespill, og er minst like bra som de fleste Buzz-spillene, hvis du ser bort fra språk. Hvis du liker spørrespill som Buzz og filmquiz og kan engelsk såpass at du kan lese bøker, så anbefales SceneIt. Det negative er stemmen, tilgjengeligheten og filmklipp-spørsmålene, som kommer igjen og igjen. Ellers er spillet veldig morsomt, såfremt det ikke spilles alene.
Karakter: 7/10

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar


_______________________________________________________Galaxy of Geeks© - Some of the rights are reserved.__________________________________________________