Filmanmeldelse: The Happening

den 12. aug. 2008

Night goes environmental




M. Night Shyamalans siste film har nå kommet. Med filmen ved navn The Happening skal han skremme livskiten ut av oss slik han gjorde med Signs og The Sixth Sense. Glemte jeg noen filmer? Nei, egentlig ikke. For Shyamalan startet karrieren hans med de to ganske ukjente filmene Praing With Anger og Wide Awake. Så fikk den en knallstart med The Sixth Sense. Etter det skrev han manuset til Stuart Little, en av de beste barnefilmene som kom det året. Men han fikk ikke regissert Stuart Little. Isteden fulgte han opp med den litt mer avdanka, men likevel bra Unbreakable. Så var han tilbake i toppform med Signs, som tok verden med storm. Men etter Signs har det begynt å gå nedover, med filmer som The Village, Lady in the Water og nå The Happening. Shyamalan-fans, meg inkludert, har gledet seg til dette, for nå har det sett ut som han er tilbake i toppform. Men så begynner man å tenke tilbake. Tankene mine begynte å gå til Lady in the Water, Shyamalans dårligste film noensinne. Uansett, så var jeg ikke i tvil om at The Happening skulle sees. På kino. Det er jeg glad for at jeg gjorde.


The Happening starter i Central Park, hvor en masse folk repeterer det de nettopp sa. Så står alle helt stille, nesten som om kroppen fryser den bevegelsen. Etter 10 sekunder begynner alle å ta det de har for hånden, og drepe seg selv. Kloring, strikkepinner, pistoler, hva som helst. Ingenting er som vanlig. The Happening har nettopp startet.


Vi kutter til en skole, hvor Mark Wahlbergs karakter, Elliot Moore, står og underviser i Naturfag. Så kommer inspektøren inn og tar med Elliot til rektoren, hvor alle de andre lærerne venter. Rektoren begynner: It appears to be an event happening?. Shyamalans beste film på mange år har nettopp startet.


Herfra blir vi med Elliot Moore, kona Alma Moore og Elliots bestevenn med datteren sin når de flykter fra New York City. Det blir en kamp mot mystiske og usynlige krefter som ingen helt forstår seg på. Shyamalan er en mester i å beskrive dette og den første halvtimen er flott regissert. Det samme er den siste halvtimen, når de kommer til en gammel, gjestfri dame. Men halvtimen imellom er heller slapp. Ingenting skummelt skjedde, men allikevel klarer Shyamalan å holde oss våkne. The Happening er ikke like skremmende som hans forrige filmer, men den er verdt en titt for det. Slutten var noe av det beste jeg har sett fra Shyamalan, og den siste halvtimen er noe av det beste han har gjort. Selv om historien har sine hull, og er ikke den beste han har skrevet, men den er helt klart over drittfilmene The Village og Lady in the Water. Jeg vil si at historien er en blanding av The Sixth Sense og Signs, bare et hakk dårligere. Den inneholder noen skumle scener som i Signs, men det er mer enn historie om noen mennesker som prøver å rømme fra noe de ikke aner hva er. Shyamalan er en genial historieforteller og denne historien takler han godt. Det eneste problemet er den midtre halvtimen, hvor alt bare dabber av.


James Newton Howard har komponert den geniale musikken, som sitter som et skudd og er grunnlaget for den geniale stemningen hele tiden. Skuespillerne, med Mark Wahlberg i spissen, er kjempeflinke og de gjør alle gode roller. Jeg vil trekke fram Mark Wahlbergs kone i filmen, Zooey Deschanel, rett og slett fordi hun er kjempeflink og kommer til å bli kjent i Hollywood etter dette. Mark Wahlberg er selvfølgelig kjempeflink han også, men det hadde vi jo forventet. Fyren kan jo ikke spille dårlig.


Alt i alt er The Happening en av Shyamalans bedre filmer på mange år, med en god story, gode skuespillere og god musikk. Hvis Shyamalan hadde holdt den skumle stemningen oppe i den midtre halvtimen hadde den holdt til en 6-er. Beklageligvis blir denne ene halvtimen for kjedelig og døv i forhold til resten av filmen. I tillegg til dette må du nok kunne tilgi Shyamalan for noen logiske brister under filmens gang. Jeg gir derfor The Happening terningkast 5, og slutter med å si følgende: M. Night Shyamalan er fullstendig tilbake med denne filmen. Håper han får til enda en Happening som denne!





Terningkast:





Denne anmeldelsen er skrevet av Walter Kovacs.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar


_______________________________________________________Galaxy of Geeks© - Some of the rights are reserved.__________________________________________________